مالمیر

مالمیر

معرفی مناطق بختیاری و پیشینه ی آنهاودرج نکات علمی،ادبی وگردشگری
مالمیر

مالمیر

معرفی مناطق بختیاری و پیشینه ی آنهاودرج نکات علمی،ادبی وگردشگری

جنگلها رادریابید

هشدار انجمن دوستداران طبیعت ایذه: جنگلها را دریابید

اشاره: اگر قصد دارید تا بیشتر عناصر و زیبایی های طبیعت با ویژگی های زاگرس را یکجا ببینید سری به ایذه و دهدز بزنید. رشته کوه بلند و برفگیر مُنگشت در کنار دشت زیبای ایذه، کوه سفید، رود کارون (که روزگاری خروشان و جاری بود و اکنون در پشت دیواره های بتنی سدها در خود می پیچید)، جنگل های بلوط و بنه (پسته وحشی) و صدها گونه از درختان و گیاهان، کبک های خوش آواز و بسیاری زیبایی ها و مناظر و چشم انداز های زیبا و بکر، همه و همه یکجا جمع شده اند.  
وضعیت ارتباطی جدید و راه های بین استانی که از این منطقه و بویژه منطقه بکر جنگلی دهدز می گذرد، زمزمه اسباب کشی شرکت های سرمایه گذار در بخش گردشگری و اکوتوریسم (و تهدیداتی که متوجه محیط زیست و طبیعت منطقه خواهند کرد) و تخریب روزافزون منطقه بلوط بلند دهدز (تنها ذخیره گاه طبیعی بلوط بلند در ایران) به عنوان یکی از ده تهدید بزرگ زیست محیطی کشور، باعث شد تا گفتگوی مشروحی با هژیر کیانی عضو هیأت موسس و دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست شهرستان ایذه انجام دهیم. وی متولد روستای قلعه سرد و کارشناس ارشد رشته کشاورزی است.

 لطفاً مختصری درباره انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست شهرستان ایذه بگویید تا مخاطبان ما با این انجمن بیشتر آشنا شوند .

کیانی: گفتگو را با آیه ای زیبا از قرآن کریم آغاز می کنم؛ "سبح لله ما فی السماوات و الأرض و هو العزیز الحکیم"؛ هر چه در زمین و آسمانهاست همه به تسبیح و ستایش خدایی که مقتدر و حکیم است، مشغولند» (سوره حدید/ آیه اول).

طبیعت و جایگاه آن در مبانی دینی و فرهنگی ما به زلالی آب ها جاری است. توصیه های ارجمند پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) ما در این باره سند افتخارند. جایگاه و نقش واژه ها و مضامین طبیعت محور در شعر و ادبیات ما ایرانیان تا آنجا تبلور یافته است که منوچهری دامغانی را شاعر طبیعت می نامند یا در شعر زیبای سعدی که مضامین خداشناسانه شکوفا شده است؛ به این سروده بر می خوردیم که: برگ درختان سبز در نظر هوشیار / هر ورقش دفتری است معرفت کردگار.

نظیر همین مفاهیم را در شعر حافظ هم مشاهده می کنیم. اینها همه و همه نشان دهنده این حقیقت است که محیط زیست یک مبحث لوکس وارداتی نیست. همچنین ایجاد فضاهای سبز (یا به قول امروزی ها پارک ها) در دوران ایران باستان، نشان دهنده این حقیقت است که اندیشه طبیعت دوستی و حفظ و احیاء آن، قدمتی دیرینه در این سرزمین دارد.

در میان بختیاری ها که در حوزه فعالیت این انجمن زیست می کنند، می توان مقالات و کتب بسیار نوشت چراکه بختیاری ها به سبب زندگی در این اقلیم، بیش از دیگران مدیون نعمت های الهی و طبیعت زیبای این منطقه هستند و حفظ آن وظیفه تک تک انسان هایی است که از این مادر پر مهر یعنی طبیعت ارتزاق می کنند.

انجمن دوستداران طیعت و محیط زیست شهرستان ایذه تشکلی است غیر دولتی و غیر سیاسی متشکل از فارغ التحصیلان رشته های مختلف دانشگاهی و مردم علاقمند، که از سال 1382 فعالیت رسمی خود را با هدف تلاش در جهت جلب مشارکت همگانی در حفظ و احیاء منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست آغاز نموده است و در حال حاضر نیز قشرهای مختلف علاقمند به طبیعت و محیط زیست در آن عضویت دارند .

 آیا هر اقلیم طبیعی و جغرافیای خاص آن بر انسانهایی که در آن زیست می کنند، تاثیر می گذارد؟

کیانی: این بحث بسیار گسترده است اما آنچه در مورد انسان بختیاری می توان گفت، این است که بسیاری از خلق و خوی مردمان بختیاری متاثر از طبیعت خاص سرزمین آنهاست، به عنوان مثال سخاوتمندی انسان بختیاری می تواند تحت تاثیر طبیعتی باشد که در آن زیست می کند و بدون هیچ محدودیتی به او می بخشد؛ طبیعت بختیاری و کوهستان های پر برکت، از آنان انسان های سخت و استواری ساخته است. روحیه آزادمنشی بختیاری ها بی تاثیر از طبیعت پیرامون آنان نیست. زلالی و صداقت بختیاری ها می تواند تحت تاثیر زلال چشمه ساران و رودهای خروشان آن باشد.

انسان بختیاری وقتی آیات زلال قرآن را می خواند و در این طبیعت سیر می کند، بیشتر به عظمت و قدرت خدای خویش پی می برد و موارد بسیار دیگری از این دست که در آثار شاعران ارجمند بختیاری و آثار موسیقایی بختیاری تاثیرات شگرفی داشته است.

چویل بعنوان یک گیاه سبز و بی مانند از لحاظ رنگ و عطر در بین مردمان بختیاری نماد سرسبزی است. پرنده کبک در فرهنگ بختیاری نماد خوش آوازی و سرزندگی است. و موارد فراوان دیگری را می توان یافت که جزئی از طبیعت اهمیت نمادی بالایی در فرهنگ بختیاری داشته باشد. اینها را عرض کردم تا بیشتر دریابیم که چه وظیفه سنگینی در ازای محبت ها و نعمات خداوند مهربان بر دوش داریم تا در سپاسگزاری از او این طبیعت را پاسداری کنیم و در جهت حفظ حقوق نسل های آینده و سرسبزی ایران گام برداریم.

فعالیت های عمده این انجمن تاکنون چه بوده است؟

کیانی: انجمن بر این باور است که فعالیت در بخش طبیعت و محیط زیست، بدون آموزش و فرهنگ سازی محکوم به شکست خواهد بود و حفظ طبیعت و محیط زیست با مشارکت مردم و جامعه بومی و محلی و احیاء آن با نقش موثر و برنامه ریزی مدون و بلند مدت دولت و دستگاه های ذیربط در قالب مفاهیم توسعه پایدار امکان پذیر خواهد بود.

از همین رو انجمن از آغاز با نشریه ای محلی تحت عنوان "دوستدارن طبیعت زاگرس" فعالیت عمومی خود را آغاز نمود. این فعالیت در قالب طرح بزرگ صیانت از جنگل های حوزه زاگرس در منطقه دهدز و ایذه در سطح 70 هزار هکتار از ذخیره گاه های بلوط و سایر گونه های گیاهی آن آغاز شد که در آن سال یعنی 81 تا 83 اعضای موسس این انجمن پروژه بزرگ صیانت از جنگل ها را (که از طرف سازمان جنگل ها برای نخستین بار به طور آزمایشی در استان ایلام وخوزستان به اجرا در آمد) در منطقه دهدز و ایذه برعهده گرفتند و چون تیم کارشناسی قوی داشتند و همگی از فارغ الاتحصیلان دانشگاه و ساکن منطقه اجرای طرح بودند، به عنوان مجری نمونه استان در عرصه فعالیت های طبیعت انتخاب شدند.

تهیه و توزیع بیش از 150 هزار نسخه بروشور اطلاع رسانی و آموزشی، برگزاری دو مسابقه بزرگ قلم سبز در سطح مدارس منطقه دهدز و شهرستان ایذه، برگزاری مسابقه نقاشی، تنظیم چندین بیانیه در مورد جلوگیری از اجرای طرح انتقال آب تالاب زیبا و منحصر به فرد میانگران ایذه، هشدار های زیست محیطی از طریق رسانه های جمعی، راه اندازی پایگاه اینترنتی انجمن به نشانی
http://www.izeheneo.blogfa.com  و اعلام پست الکترونیک   Izeheneo@yahoo.com به عنوان محور ارتباطی مردم دوستدار محیط زیست با فعالان محیط زیست ایذه و دهدز، شرکت فعال کارشناسان این انجمن در همایش های مختلف سراسری و ارائه بیش از 20  مقاله علمی و پذیرش آن در همایش های یاد شده، شرکت کارشناسان رشته مهندسی آب این تشکل در دو کارگاه بزرگ و دوره توانمند سازی تشکل های زیست محیطی کشور (که در سال 1388 در ارومیه و بندر انزلی از طرف دفتر طرح تالاب های ایران برگزار گردید)، تدوین کتابچه راهکارهای حفظ تالاب میانگران ایذه، تلاش و رایزنی با مسئولین طرح تالاب های ایران برای قرار گرفتن تالاب میانگران در لیست تالاب های بین المللی (با این هدف که بتوانیم آن را تحت حمایت صندوق تسهیلات جهانیGEF  قرار دهیم)، از جمله فعالیت های این انجمن بوده است.

همچنین تهیه طرح ملی حفاظت از تالابهای ایران با هدف دستیابی به الگوی پایدار جهت حفظ تالابهای ایران با مشارکت آگاهانه جوامع محلی و دستگاههای مرتبط و ذینفعان نیز از سال ۲۰۰۵ توسط این انجمن با مشاورت سازمان محیط زیست ایران در حال اجرا است.

تهیه طرح بزرگ باغ-موزه گیاه شناسی بلوط بلند ویژه گیاهان زاگرسی با هدف های علمی تحقیقی، اشتغال در بخش گیاهان دارویی برای مردم منطقه، پرورش و تکثیر و تولید درختان و گیاهان زینتی برای فضاهای سبز شهری و شهرداری ها (با این مبنای نظری و راهبردی که این گونه های بومی و زیبا که شناسنامه زیست بوم های طبیعی و شهری هستند، با شرایط محیطی شهرهای این منطقه سازگار ترند) و چند طرح های پژوهشی دیگر از جمله کارهای در دست اقدام انجمن می باشند.

چرا طرح باغ-موزه در مرحله تهیه طرح باقی مانده است؟

کیانی: قرار بر این بود که این طرح در قالب یک تعاونی فارغ التحصیلان کشاورزی در اراضی منابع طبیعی انجام گیرد که متاسفانه علیرغم گذراندن مراحل اداری با مخالفت مسئولین منابع طبیعی شهرستان مواجه شدیم و جالب تر اینکه منابع طبیعی بعد از رد کردن این پیشنهاد، اراضی مورد نظر را برای ایجاد سایت گردشگری شرکت ملی نفت ایران آماده سازی نمود که این خود جفای آشکار در حق طبیعت منطقه خواهد بود و کارشناسان این انجمن در رسانه های مختلف نسبت به عواقب منفی این طرح برای منطقه بکر بلوط بلند دهدز (که اخیراً جزو ده تهدید بزرگ زیست محیطی ایران به انتخاب تحریریه روزنامه همشهری نام برده شده است) هشدار های لازم را منتشر نموده اند و همچنان پیگیری خواهیم نمود.

نظرات 2 + ارسال نظر
site02 پنج‌شنبه 20 مهر‌ماه سال 1391 ساعت 00:13 http://www.site02.sub.ir

8965061041آیا بالاخره راهی برای کسب درآمد از اینترنت وجود دارد ؟؟؟
یک راه مطمئن و درآمدزا برای کسانیکه مایلند از صفر شروع نموده و از هیچ به همه چیز برسند
درآمد بسیار زیاد , آسان , مطمئن و قانونی برای صاحبان سایتها , وبلاگها و بازاریابها
با هر بازدید و سابقه فعالیتی که دارید به گروه ما بپیوندید
>>> و طعم واقعی پول اینترنتی را حس کنید <<<
آیا تا به حال اندیشیده اید که می توانید در منزل و بدون نیاز به خروج از منزل حتی تا سقف 755 هزار تومان در ماه نیز درآمد داشته باشید؟؟؟
برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید
http://www.site02.sub.ir

حسین آرش دوشنبه 8 آبان‌ماه سال 1391 ساعت 10:59 http://www.arash-3587.blogfa.com

سلام آقای مولایی
وبلاگ قشنگی داری . از اینکه درباره ی پیشینه تاریخی فرهنگی و ایلی شهرمان تلاش می کنی از شما متشکرم . به وبلاگ من هم سر بزنی ممنون میشم

سلام ازلطف شما نسبت به بنده تشکر می کنم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد